KVĚTEN patří SRDCI
Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.
V KVĚTNU bychom měli zvláštní pozornost věnovat SRDCI. Srdce, stejně jako tenké střevo (které bude vládnout v červnu), patří hybné síle OHEŇ. A jelikož je tenké střevo párovým orgánem právě srdce, musíme v květnu ochraňovat oba tyto orgány.
Pro posílení srdce a tenkého střeva jsou nejvíce vhodná doporučení pro prvek OHEŇ (viz kurz VLASTNOSTI POTRAVIN - lekce PRO MĚ VHODNÉ VLASTNOSTI POTRAVIN) - nebo níže na této stránce💚
Vždy platí rovnice: oslabené tenké střevo = větší náchylnost k patologiím srdce a obráceně.
Srdce je v TČM nazýváno také "císařem těla", jelikož podle některých pramenů právě srdce určuje stav a sílu naší konstituce. A protože srdce řídí krev a cévy, pokud je silné, krev je v bohatém množství a může tělem volně obíhat.
Další funkcí srdce dle TČM je uchování ducha SHEN (můžeme si třeba představit jako naše vědomí). Znamená to tedy, že srdce ovlivňuje naši mentální i fyzickou kondici, paměť, myšlení a spánek. - Zde je vhodné vyzdvihnout fakt, že v současné sobě se do popředí dostává důležitost zdravých střev a jejich souvislost s naší psychickou pohodou a mentálním zdravím - což vlastně TČM popsala vztahem srdce (shen) - tenké střevo již dávno:))
Video věnované srdci samozřejmě najdete ve facebookové skupině pod hashtagem #srdce, odkaz na toto video najdete také v kurzu SESTAVENÍ JÍDLNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM na konci lekce.
POTRAVINY V KVĚTNU
- Zařaďte vhodné potraviny pro posílení SRDCE:
- Potraviny povahy neutrální, svěží až studené (viz tabulka „tabulka potravin“ - další materiály ke stažení )
- Chuť: hořká, slaná
- Technika vaření: blanšírování, páření, krátké povaření či vaření ve větším množství vody
- Využívat chladivý efekt zeleniny, ovoce a klíčků
- Důležitý je dostatek nápojů (voda, ovocné čaje)
- Zeleninové saláty, ovocná pyré a rozvary, páření, blanšírování, rychlá úprava pokrmů, vhodné přidávat do jídla klíčky (třeba jako "posypku":))
- NE: Potraviny s horkou povahou (jehněčí, zvěřina, …) nebo nadměrný příjem potravin s teplou povahou (drůbež, hovězí, …), velmi zahřívací techniky (fritování, smažení, uzení, grilování), alkohol, káva, cigarety, pálivé, stimulanty,…
- KVĚTEN nám v nabídce sezónních potravin přináší novinky: JARNÍ CIBULKA, ŘEDKVIČKY, KEDLUBNY, MANGOLD, NOVÉ BRAMBORY, SALÁT HLÁVKOVÝ, SALÁT LEDOVÝ, ŠPENÁT, POLNÍČEK, PAŽITKA, REBARBORA, ŘEŘICHA, LISTOVÝ SALÁT, CHŘEST, RAJČATA UŽ I Z ČESKÝCH SKLENÍKŮ, JAHODY
- Dále jsou vhodné uskladněné potraviny jako jsou cibule, obiloviny, luštěniny ...
- Důležitý je také dostatečný spánek, vyvážený pohyb a vědomý odpočinek, spíše jinové sportovní aktivity jako je Jóga, Qi Gong a meditace
- Potraviny povahy neutrální, svěží až studené (viz tabulka „tabulka potravin“ - další materiály ke stažení )