Srpen patří TROJITÉMU ZÁŘIČI
Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.
V SRPNU bychom měli zvláštní pozornost věnovat trojitému zářiči (někdy překládáno jako trojí ohřívač). Trojitý zářič, stejně jako perikard (osrdečník) a krevní oběh (které vládli v červenci), tenké střevo (červen) a srdce (květen) patří hybné síle OHEŇ. Za nedlouho však získá nadvládu země - tedy přechodné období...
Pro trojitého zářiče je nejdůležitější následovat sezónnost potravin, tedy volit správnou termiku potravin. V zimě (chladném období) je potřeba organismus ještě více nechladit, v létě ho naopak nijak extrémě nepřehřívat - konkrétně teď v srpnu kombinace parného horka ze slunce a horké grilovačky (pálivé koření, úprava na otevřeném ohni, příp. alkohol) je zkrátka pro organismus "až moc" a může mít fatální následky...
TROJITÝ ZÁŘIČ A POTRAVINY V SRPNU
- Sezónní (a tedy i pro trojitý zářič vhodné) potraviny v srpnu:
-
ZELENINA: Dýně hokkaido, Dýně špagetová, Patizon, Ředkev, Tuřín, Zelí pekingské, Kukuřice, Špenát, Zelí, Salát ledový a hlávkový, Řepa červená, Ředkvičky, Rajče, Rebarbora, Pórek, Polníček, Paprika, Okurka, Mrkev, Mangold, Lilek, Květák, Kedlubna, Kapusta, Hrách, Feferonky, Zelené fazolky, Cukety, Česnek, Cibule, Celer
-
OVOCE: Brusinky, Mirabelky, Ostružiny, Hroznové víno, Švestka, Meruňka, Malina, Jahoda, Hruška, Borůvka, Broskev, Angrešt
-
- V srpnu (horkém období) ZCELA NEVHODNÉ: Horké potraviny (likéry, grilovaná masa, případně teplé potraviny, káva, rafinovaný cukr, stimulanty, tučné a těžké pokrmy, smažené a grilované pokrmy na otevřeném ohni,...