Březen patří ŽLUČNÍKU
Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.
V BŘEZNU bychom měli zvláštní pozornost věnovat žlučníku. Žlučník, stejně jako játra (které budou vládnout v dubnu), patří hybné síle DŘEVO. A jelikož je žlučník párovým orgánem právě jater, musíme v březnu ochraňovat oba tyto orgány.
Pro podporu jater a žlučníku jsou nejvíce vhodná doporučení pro provek DŘEVO (viz kurz VLASTNOSTI POTRAVIN - lekce PRO MĚ VHODNÉ VLASTNOSTI POTRAVIN) - nebo níže na této stránce💚
Vždy platí rovnice: oslabená játra = větší náchylnost k patologiím žlučníku. U žlučníku můžeme najít dva obrazy nemoci, tedy : Stísněnost žlučníku obtěžovaného Tanem a Vlhké horko ve žlučníku a játrech.
- DAN YU TAN RAO ZHENG = Stísněnost žlučníku obtěžovaného Tanem
- Bolest v podžebří či na hrudníku, hořko v ústech, závratě, tinitus, žaludeční nevolnost či zvracení hlenů nebo žluči
- Dieteticky: SHI RE (#shire) - dietetická doporučení pro pro SHI RE v kurzu SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM
- Bolest v podžebří či na hrudníku, hořko v ústech, závratě, tinitus, žaludeční nevolnost či zvracení hlenů nebo žluči
- GAN DAN SHI RE ZHENG = Vlhké horko ve žlučníku a játrech
- Pálení a bolest v podžebří, podrážděnost, vznětlivost, hořko v ústech, nevolnost v žaludku, zarudlá mokvající ložiska na kůži, zarudnutí a otok v oblasti genitálií, pálivý a svědivý výtok, žloutenka, horečka, lepivé zapachajicí pocení (zejména v podpaží a kolem genitálií) - pozor na přenos k močovému měchýři
- Dieteticky: SHI RE (#shire) - dietetická doporučení pro pro SHI RE v kurzu SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM
- Pálení a bolest v podžebří, podrážděnost, vznětlivost, hořko v ústech, nevolnost v žaludku, zarudlá mokvající ložiska na kůži, zarudnutí a otok v oblasti genitálií, pálivý a svědivý výtok, žloutenka, horečka, lepivé zapachajicí pocení (zejména v podpaží a kolem genitálií) - pozor na přenos k močovému měchýři
POTRAVINY V BŘEZNU
- Zařaďte vhodné potraviny pro posílení ŽLUČNÍKU (a jater)
- Jemná výživa a potraviny, které umějí doplnit Qi
- Potraviny spíše neutrální povahy, případně svěží či teplé, nevolit potraviny z „extrému“ – tj. Ne horké a studené
- Chuť: kyselá, sladká, ostrá (viz tabulka „přehled potravin“ u stravovacího plánu)
- Technika úpravy jídla: blanšírování, rychle smažené ve woku, páření, vaření, dušení
- Více o funkci, patologiích a dietetických doporučeních pro žlučník #žlučník (Dostupné od "vzdělávacího čtvrtka" 14.3.2024)
- NE: příliš těžké jídlo, složité kombinace, tučná jídla, silně tonizující potraviny (maso, …) , stimulanty (cukr, káva, …) , příliš kyselá chuť – vše přiměřeně!, omezit ořechy a „hutné“ potraviny
- Březen nám v nabídce sezónních potravin přináší již nějaké novinky: NOVÉ BRAMBORY, RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA, ŘEŘICHA, SLADKÉ BRAMBORY, ŠŤOVÍK, BÍLÝ CHŘEST, ČEKANKA, HOUBY (hlíva nálevkovitá a ústřičná, lanýž, kačenka česká a smrž špičatý)
- Z masa nejlepší hovězí (přes zimu dobře krmené) s mírou - vývary, ...
- Samozřejmě jsou stále vhodné uskladněné obiloviny, případně luštěniny
- Jemná výživa a potraviny, které umějí doplnit Qi