fbpx

Březen patří ŽLUČNÍKU

Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.

 V BŘEZNU bychom měli zvláštní pozornost věnovat žlučníku. Žlučník, stejně jako játra (které budou vládnout v dubnu), patří hybné síle DŘEVO. A jelikož je žlučník párovým orgánem právě jater, musíme v březnu ochraňovat oba tyto orgány.

Pro podporu jater a žlučníku jsou nejvíce vhodná doporučení pro provek DŘEVO (viz kurz VLASTNOSTI POTRAVIN - lekce PRO MĚ VHODNÉ VLASTNOSTI POTRAVIN) - nebo níže na této stránce💚

Vždy platí rovnice: oslabená játra = větší náchylnost k patologiím žlučníku. U žlučníku můžeme najít dva obrazy nemoci, tedy : Stísněnost žlučníku obtěžovaného TanemVlhké horko ve žlučníku a játrech

  • DAN YU TAN RAO ZHENG = Stísněnost žlučníku obtěžovaného Tanem
    • Bolest v podžebří či na hrudníku, hořko v ústech, závratě, tinitus, žaludeční nevolnost či zvracení hlenů nebo žluči
      • Dieteticky: SHI RE (#shire) - dietetická doporučení pro pro SHI RE v kurzu SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM
  • GAN DAN SHI RE ZHENG = Vlhké horko ve žlučníku a játrech
    • Pálení a bolest v podžebří, podrážděnost, vznětlivost, hořko v ústech, nevolnost v žaludku, zarudlá mokvající ložiska na kůži, zarudnutí a otok v oblasti genitálií, pálivý a svědivý výtok, žloutenka, horečka, lepivé zapachajicí pocení (zejména v podpaží a kolem genitálií) - pozor na přenos k močovému měchýři
      • Dieteticky: SHI RE (#shire) - dietetická doporučení pro pro SHI RE v kurzu SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM

POTRAVINY V BŘEZNU

  • Zařaďte vhodné potraviny pro posílení ŽLUČNÍKU (a jater) 
    • Jemná výživa a potraviny, které umějí doplnit Qi
      • Potraviny spíše neutrální povahy, případně svěží či teplé, nevolit potraviny z „extrému“ – tj. Ne horké a studené
      • Chuť: kyselá, sladká, ostrá (viz tabulka „přehled potravin“ u stravovacího plánu)
      • Technika úpravy jídla: blanšírování, rychle smažené ve woku, páření, vaření, dušení
      • Více o funkci, patologiích a dietetických doporučeních pro žlučník  #žlučník (Dostupné od "vzdělávacího čtvrtka" 14.3.2024
    • NE: příliš těžké jídlo, složité kombinace, tučná jídla, silně tonizující potraviny (maso, …) , stimulanty (cukr, káva, …) , příliš kyselá chuť – vše přiměřeně!, omezit ořechy a „hutné“ potraviny
    • Březen nám v nabídce sezónních potravin přináší již nějaké novinky: NOVÉ BRAMBORY, RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA, ŘEŘICHA, SLADKÉ BRAMBORY, ŠŤOVÍK, BÍLÝ CHŘEST, ČEKANKA, HOUBY (hlíva nálevkovitá a ústřičná, lanýž, kačenka česká a smrž špičatý)
    • Z masa nejlepší hovězí (přes zimu dobře krmené) s mírou - vývary, ...
    • Samozřejmě jsou stále vhodné uskladněné obiloviny, případně luštěniny

Ke stažení: