fbpx

 

Blog

Aneb recepty a tipy ze světa TČM a dietetiky...

 

28.12. 2022

Zima podle TČM

Zima je ročním obdobím, který náleží prvku VODA. K prvku voda dále náleží z hlavních orgánů ledviny, vedlejší orgán je potom močový měchýř. Jako denní doba se přiřazuje půlnoc, směr sever, pohyb dovnitř, barva černá, chuť slaná (dieteticky zejména mořské plody a ryby), podnebí chlad. Dále v tomto prvku najdeme etapu života – a to počáteční a konečnou – moudrost...

27.12. 2022

Diagnostika metabolismu

Jistě jste zaznamenali čím dál populárnější diagnostiku metabolismu. Slogan firem, který tuto diagnostiku k práci se svými klienty využívají zní: „Někdo tloustne i ze vzduchu, jiní mohou jíst cokoli…“ Na základě velmi drahého rozboru krve Vám určí, jak máte nastavený Vás metabolismus a konzumace kterých potravin mu prospívá (tedy alespoň by to tak mělo být) … Proběhlo dokonce mnoho...

6.12. 2022

Konopné semínko

V Číně se konopí pěstuje a používá jako potravina bohatá na vlákninu po tisíce let, má dokonce delší tradici než sójové boby. Skládá se z 33% dobře stravitelných bílkovin, obsahuje hodně omega-3 a omega-6 olejů, vitamínu E, železa a chlorofylu. Esenciální mastné kyseliny pomáhají nastartovat imunitní systém a slouží jako prevence srdečních onemocnění nebo rakoviny. Konopné semínko je perfektním alternativním zdrojem bílkovin pro...

28.11. 2022

Rýže s vejci a zázvorem

V tomto chladném období potřebujeme zejména zahřát, povzbudit imunitu a dodat našemu tělu energii – a na to máme skvělý recept: Rýže s vejci a zázvorem Postup: Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Osmahneme rýži a zalijeme vrchovatým hrnkem vriucí vody. Osolíme, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme cca 15 minut „dojít“. Vedle si na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku....

26.11. 2022

GOJI, Kustovnice čínská – Lycium chinense

Goji jsou plody (bobule) rostoucí na keři zvaném kustovnice čínská. Nejčastěji se u nás setkáte s plody kustovnice setkáte v sušené podobě, ani čerstvé nejsou však tak ojedinělé, jelikož se dá pěstovat i v našich podmínkách – kustovnici si můžete klidně vysadit u sebe na zahradě. Často je zařazována mezi superpotraviny – a není se čemu divit… Sušené plody goji obsahují 18 aminokyselin,...

20.11. 2022

S čím Vám může TČM pomoci…

Jak jsme již několikrát psali (a ještě asi i několikrát psát budeme), obrovské plus tradiční čínské medicíny (vedle té „naší západní“) je kladení nesrovnatelně většího důrazu za prevenci. Opět musím zopakovat ten již několikrát omílaný fakt: V Číně byli lékaři odměňováni jen tehdy, dokud byly všichni členové rodiny zdraví. Když někdo onemocněl, byly pravidelné platby pozastaveny… Prevence je...

26.10. 2022

DIETETIKA DLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Aneb v čem se liší „východní“ a „západní“ přístup ke stravování? Tradiční čínská medicína Úvodem a tak nějak pro představení dietetiky dle TČM by bylo asi na místě nejprve napsat pár slov právě o Tradiční čínské medicíně. Podle mě není dobré srovnávat, zda je „východní“ medicína lepší či horší než ta „západní“. Není na místě označovat terapeuty Tradiční čínské medicíny za šarlatány....

24.10. 2022

Vývar z vyběhané slepice

Slepičí vývar pro doplnění Yinu zejména po porodu Tato polévka je opravdu výborná ihned po porodu. Červeného vína netřeba se bát – z polévky se alkohol vypaří.  Doplňuje výborně Yin (krev), mimo jiné tedy novopečené mamince podpoří kojení. (Organismus v nedostatku Yinu mateřské mléko jen těžko vytvoří) Ingredience Jak na ní Očištěnou, omytou a naporcovanou slepici (opravdu je potřeba vyběhaná slepice, žádné...

23.10. 2022

Duangu chléb

Duan Gu Chléb – kdy a proč „Lidé tajemného dávnověku dosahovali dlouhověkosti, protože dostatečně odpočívali a nejedli žádná zrna.“ Taishang Lingbao wufuxu, cca 400 n.l. Taoističtí lékaři si všimli, že u některým lidem, resp. onemocněním, neprospívá tradiční strava složená z obilovin (s jednoznačnou převahou rýže), zeleniny, ovoce a masa – v sestupné pořadí. Pro tyto lidi byl vyvinut systém Duangu –...

23.10. 2022

Congee

Typická čínská léčebná rýžová kaše Je lehce stravitelná a dobře se vstřebává Tonizuje krev a čchi Harmonizuje trávení Nezahlcuje, osvěžuje a vyživuje Dodává jin a ochlazuje horkost Vyživuje tekutiny Posiluje slezinu–slinivku Ingredience 1/2 šálku kulatozrnné rýže 6-8 šálků vody 2×2 cm mořské řasy /wakame,  kombu) sůl dle  chuti Jak na ní Hrnek rýže propláchneme ve vodě, dáme do vysokého hrnce, přidáme...