fbpx

Jaro z pohledu TČM

Jaro podle tradiční čínské medicíny a teorie podle 5prvků odpovídá elementu DŘEVO, z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřevo jsou JÁTRA a jang orgán ŽLUČNÍK. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak.

PrvekZemě
Roční obdobíJaro
Denní dobaRáno
SměrVýchod
PohybStoupavý
BarvaZelená
ChťKyselá
PodnebíVětrno
Období rozvojeRozvoj, růst
TvarTrám
Část životaPuberta
Číslo3
Yin / YangYang
Hlavní orgánJátra
Vedlejší orgánŽlučník
TkáňŠlachy, vazy

Projevené patologie související s játry

Pokud játra a žlučník nejsou v rovnováze, může to mít za následek širokou škálu zdravotních problémů, zejména::

  • bolesti pod žebry,
  • hučení v uších,
  • potíže s očima,
  • bolesti hlavy,
  • zácpu,
  • komplikace při menstruaci – bolestivá menstruace, PMS, …
  • nerozhodnost, neschopnost něco naplánovat a prosadit
  • agrese, vznětlivost, popudlivost, netrpělivost a nervozita
  • V jarním období významné padání vlasů
  • A mnohé další…

Játra úzce souvisí s psychickou pohodou. Podle zásad čínské medicíny všechny emoce procházejí přes játra – ta je musí zpracovat – např. hněv podněcuje Yangovou Qi, ta stoupá vzhůru a s ní stoupá i krev do horní poloviny těla…

Doporučené stravování v období JARO

Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava lehce kyselé chuti, která podporuje energii jater (stabilizuje jaterní Yin a reguluje stoupající Yang). Další vhodnou vhodnou chutí je chuť sladká – ta harmonizuje játra a podpoří slezinu (například kořenová zelenina). Ostrou chutí podpoříme rozhýbání Qi. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků, alkoholu, cukru, semen a ořechů (těžká na trávení) a dalších silně tonizujících potravin (maso). V tomto ročním období je třeba také omezit solení…

Potraviny vhodné pro období jaro:

  • Typicky jarní zelenina: petržel, pažitka, pórek, pampelišky, kopřivy, sedmikrásky, medvědí česnek, růžičková kapusta, chřest.
  • Další vhodná zelenina: ředkev a ředkvičky, česnek, pórek, jujuba, lilek, špenát, čínské zelí, celer
  • Klíčky a výhonky: čočka, mungo, sója, řeřicha
  • Obiloviny: Rýže, pšenice, bulgur, špalda

Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování, blanšírování, vaření v troše vody,

S úctou k vašemu zdraví💚