Jaro podle tradiční čínské medicíny a teorie podle 5prvků odpovídá elementu DŘEVO, z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřevo jsou JÁTRA a jang orgán ŽLUČNÍK. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak.
Prvek | Země |
Roční období | Jaro |
Denní doba | Ráno |
Směr | Východ |
Pohyb | Stoupavý |
Barva | Zelená |
Chť | Kyselá |
Podnebí | Větrno |
Období rozvoje | Rozvoj, růst |
Tvar | Trám |
Část života | Puberta |
Číslo | 3 |
Yin / Yang | Yang |
Hlavní orgán | Játra |
Vedlejší orgán | Žlučník |
Tkáň | Šlachy, vazy |
Projevené patologie související s játry
Pokud játra a žlučník nejsou v rovnováze, může to mít za následek širokou škálu zdravotních problémů, zejména::
Játra úzce souvisí s psychickou pohodou. Podle zásad čínské medicíny všechny emoce procházejí přes játra – ta je musí zpracovat – např. hněv podněcuje Yangovou Qi, ta stoupá vzhůru a s ní stoupá i krev do horní poloviny těla…
Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava lehce kyselé chuti, která podporuje energii jater (stabilizuje jaterní Yin a reguluje stoupající Yang). Další vhodnou vhodnou chutí je chuť sladká – ta harmonizuje játra a podpoří slezinu (například kořenová zelenina). Ostrou chutí podpoříme rozhýbání Qi. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků, alkoholu, cukru, semen a ořechů (těžká na trávení) a dalších silně tonizujících potravin (maso). V tomto ročním období je třeba také omezit solení…
Potraviny vhodné pro období jaro:
Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování, blanšírování, vaření v troše vody,
S úctou k vašemu zdraví💚