fbpx

Posílení sleziny z pohledu TČM

V tomto článku se budeme zabývat jídelníčkem na posílení sleziny z pohledu TČM. Obraz nedostatečnosti sleziny může mít také několik podtypů a komplikací, v tomto článku si tedy probereme ten úplný základ.

Jako první je ale potřeba si říci, jak poznáme, že máme z pohledu tradiční čínské medicíny oslabenou slezinu a co to vlastně znamená…

Slezina je v TČM také nazývána správcem sýpek. Má hned několik funkcí: V první řadě je to tedy trávení (tedy přepravování a přeměna jídla a tekutin). Dále slezina ovládá krev – tedy drží krev v cévách. Slezina řídí zvedání QI, řídí maso a končetinyuchovává duši Yi (která má na starosti uvažování) – tedy má význam v kapacitě myšlení, memorování a studiu a schopnosti analýzy.

Na místě je zmínit také párový orgán, tedy žaludek – žaludek je tzv. Fu orgánem sleziny a pomáhá jí ve funkci trávení – tedy společně se slezinou má na starosti příjem a zpracování potravy. Oproti slezině žaludek řídí opačný pohyb – tedy klesání (sestupná funkce).

V tomto úvodu bychom si také mohli říci, že slezina má ráda teplo a sucho (chápejte ve smyslu dietetiky a tedy vlastností potravin dle TČM), žaludek to má opačně. Ale o tom jindy, tedy u patologií a stravování týkajících se žaludku.

Teď se pojďme podívat na to, jak poznáme oslabenou slezinu.

Hlavním OBRAZEM NEMOCI týkajícím se sleziny je tzv. PI QI XU – tedy nedostatečnost QI sleziny. Nedostatečnost Qi sleziny je jakýsi nedostatek celkové energie toho daného orgánu (což zmiňuji, jelikož daného orgánu se může týkat také například nedostatek Yinu nebo Yangu, krve a podobně)

Konkrétně u sleziny tedy můžeme najít také obraz PI YANG XU – tedy nedostatečnost yangu sleziny (což je druhý nejčastější obraz s nedostatečností Qi sleziny u obezity. U té obezity to bývá kombinace také nedostatečnosti yangu ledvin, o čemž si budeme povídat zase v nějakém z následujících článků….

Dalšími obrazy sleziny může být : chladná vlhkost ve slezině či hromadění horké vlhkosti ve slezině – což uvádím jen pro úplnost – a jedná se tedy o nadbytkové patologie.

Jako první tedy pojďme podívat na obraz nedostatku Qi sleziny. – Nejspíše byste samozřejmě dokázali tyto symptomy vyjmenovat sami na základě hlavních funkcí sleziny:)…

Takže, NEDOSTATEČNOST QI SLEZINY poznáme zejména:

  • ÚNAVOU – tedy zejména únavou po jídle. To souvisí s funkcí sleziny: „zpracování potravy“. Pokud je slezina silná, jídlo nás dobije, dodá nám energii. Pokud je slezina slabá, cítíme po jídle velkou únavu, jelikož se náš organismus vyčerpá právě tím samotným procesem zpracování potravy.
  • NECHUTENSTVÍM – opět souvisí zejména s funkcí „zpracování potravy“. Organismus je již naučen, že strava je pro něj vyčerpávající a tak jí odmítá (zjednodušeně:))
  • SLABÉ ČI OCHABLÉ KONČETINY – což souvisí tedy s funkcí sleziny „ovládat maso a končetiny“ – jelikož tkáň náležící slezině je právě „maso“, tedy svaly. Takže takové to „povadlé tělo“ a neschopnost budovat svalovou hmotu souvisí opět s nedostatečností sleziny.
  • NEZDRAVÉ HUBNUTÍ – slezina nepracuje správně, z toho důvodu nejsou tělu dodávány (distribuovány) žádné živiny a tak hubne.
  • STUDENÉ KONČETINY A NOS – zejména u nedostatečnosti yangu sleziny
  • TENDENCE K PŘEMÍTÁNÍ A OBAVÁM, ULPÍNAVÉ MYŠLENÍ, NESCHOPNOST „STRÁVIT“ PROŽITÉ EMOCE či POTÍŽE SE SYSTEMATIČNOSTÍ, OMEZENÁ SCHOPNOST MEMOROVÁNÍ (učení) – což souvisí samozřejmě s duší uschovávanou ve slezině (YI)
  • U oslabené sleziny bývá často KAŠOVITÁ STOLICE (až průjem) – což už často bývá také příznak přítomnosti nějaké vlhkosti
  • NADVÁHA – (často kombinace s nedostatečností yangu ledvin) – tam je již přítomná také vlhkost a tan, jelikož…

….Nedostatečnost sleziny může být dále komplikovaná nadbytkovými patologiemi, tedy:

  • STAGNACÍ – což poznáme zejména přítomností plynatosti, výrazného nadýmání, rozpínavých bolestí břicha a škroukání ve střevech, tedy tzv. borborygmů
  • VLHKOSTÍ – což je právě ta kašovitá stolice – průjem, gynekologický výtok, kožní  mokvané záněty, pocity tíhy končetin až otoky, sklony k obezitě a celulitidě
  • TANEM – plnost v žaludku, nevolnost, zvracení hlenů, tlak či plnost na prsou, zahlenění a sklon k obezitě (kdy je to právě kombinováno s přítomností vlhkosti)
  • Dále může docházet také k propadu Qi – jako příklad si můžeme uvést hemeroidy, nebo ke krvácení, což je právě to silné menstruační krvácení

A jaký jídelníček tedy je vhodný při takto oslabené slezině?

Důležité je si říci, že to, co teď budu jmenovat, se týká nedostatku Qi, zároveň také nedostatku Yangu sleziny. Pokud je však přítomen Tan, vlhkost, či stagnace, jakožto nadbytkové komplikace obrazu nedostatku, dietetická doporučení se budou lišit.

Takže, co bychom si řekli o stravování při nedostatku QI / YANGU SLEZINY –  v první řadě to, že se jedná o velice podobná doporučení, jako jsou uváděna pro prvek ZEMĚ – A ne náhodou. Pokud prvek ZEMĚ v organismu převažuje, stravování se soustřeďuje právě na posílení sleziny, jelikož jedinci s takovouto typologií bývají k problémům s oslabenou slezinou více „náchylní“.

Obecně doporučujeme:

  • Povaha potravin: Neutrální, teplá (rozdělení potravin podle jejich termické povahy a chuti nejdete například v této PŘEHLEDNÉ TABULCE KE STAŽENÍ ZDARMA)
  • Chuť potravin: Sladká (vyživuje střed)
  • Technika vaření: neutrální a zahřívací (tj. blanšírování, vaření v páře, dlouhé a pomalé vaření, pomalé a jemné smažení, wok, pečení a zapékání)
  • Důležitá je PRAVIDELNOST jídel – tedy snídaně/oběd/večeře vždy ve stejný čas
  • Lehce stravitelná strava
  • Ze začátku menší porce a častěji
  • Minimálně 2 teplá jídla denně – tedy snídaně a oběd – přičemž teplá snídaně = základ!
  • Jídlo nezapíjet (ani před ani během jídla – zpomaluje trávení

Doporučené potraviny:

  • Pomůcka: „žluté, kulaté potraviny“ – posilují slezinu (vyživují zemi)
  • Obiloviny: Jáhly, pohanka (tmavá), kukuřice, rýže, slzovka, amarant
  • Luštěniny: Cizrna, čočka, hrášek, fazole
  • Zelenina: Dýně, mrkev, tuřín, petržel, řepa, sladké brambory, cibule, pórek, zelí, fenykl, kapusta, květák, brambor, paprika
  • Ovoce: Třešně, datle, jujuba, jablka, papája, fíky, jahody
  • Semínka, oříšky (ideálně namočit či pomlít): Slunečnicová a sezamová semínka, lískové, burské – nepražené – v kokos, jedlý kaštan
  • Živočišné produkty: Drůbež, hovězí, zvěřina, jehněčí, králík, tuňák, losos, pstruh, sumec vejce,
  • Houby: žampiony, shiitake, olivy, Jidášovo ucho, hlíva
  • Koření: Černý pepř, skořice, zázvor, fenykl, anýz, česnek, muškátový oříšek, vanilka, kardamom, koriandr, oregano, rozmarýn, tymián

Nedoporučujeme:

  • Přejídání, nepravidelnost, složité kombinace jídel
  • Smažené, fritované, těžké, tučné, příliš ostré, syrové/raw
  • Sladidla a koncentrované cukry – dorty, sušenky, slazené nápoje
  • Studená jídla – přímo vytažené z ledničky, mražená jídla, nápoje s ledem, zmrzlina
  • Omezit potraviny s chladnou povahou – viz. PŘEHLEDNÁ TABULKA KE STAŽENÍ ZDARMA

Poslední, co bych nejspíš měla říci: Nejedná se o doporučení, která předpokládají okamžitou redukci hmotnosti, i když s nedostatečností yangu sleziny souvisí často nadváha… ALE! Jedná se o úzdravu organismu. Takže i následně kompletní propočítaný stravovací plán (ve smyslu doporučeného denního energetického příjmu v kcal/KJ). Toto bude platit také pro jídelníčky, kde budeme uvažovat přítomnost vlhka, případně vlhkého horka, Tanustagnací.

V případě takovýchto komplikací – tedy, kde je přítomna nedostatečnost sleziny – často organismus opravdu trpí podvýživou. Tedy i v případě nadváhy a obezity. Takže stravovací plán by měl být v první řadě nastaven na mírnou redukci, či čistě jako „udržovací“ (více o nastavení doporučených v denních příjmů se dozvíte v našem kurzu “ VLASTNOSTI POTRAVIN„).

Často se totiž setkávám se scénářem: „Už jsem vyzkoušela všechno“ (a říkám vyzkoušelA, jelikož je to velice častý obraz u žen v období menopauzy), „ale nehubnu“, nebo „nejím, zhubnu a hned to zase naberu…“ Ano, protože snížení denního energetického příjmu za účelem redukce hmotnosti funguje dlouhodobě AŽ POTÉ, co je organismus v harmonii a slezina (a ledviny) posílená.

Takže, pokud se to týká právě Vás – teď je ideální čas! 😊

Nejen proto, že máme přechodné období (tedy BABÍ LÉTO) a tento způsob stravování se nám skvěle hodí i podle vládnoucí Qi – ale také proto, že nám brzy nám začne „období svetrů“😊. A to je skvělý čas se netrápit tím, zda kila jdou nebo nejdou rychle dolů, ale skvělý čas na zahájení procesu úzdravy

A s tou poslední dlouhodobou redukcí hmotnosti můžete začít třeba po novém roce – jako se svým posledním předsevzetím „LETOS ZHUBNU“😊

Tento scénář doporučuji samozřejmě také, pokud tento článek čtete v jiném ročním období, než je babí léto. Zkrátka úzdrava organismu, zpevnění středu a posílení Qi a yangu sleziny je na prvním místě a chce čas – čas, který stojí za to do toho dát...ne pár dní, ani týdnů, spíše (ideálně) měsíců. Teď nám to do nového roku vychází tři měsíce… tedy tři měsíce věnované ÚZDRAVĚ ORGANISMU… a poté se organismus nebude bát konečně ty kila „zahodit“.

Samozřejmě NEDOSTATEČNOST SLEZINY může být komplikována přítomností i DALŠÍCH OBRAZŮ NEMOCI (které jsme si zde nezmiňovali), takže pro úplnost se skvěle hodí náš kurz „VLASTNOSTI POTRAVIN„, kde mimo jiné najdete „ČESKO-ČÍNSKÝ SLOVNÍK PATOLOGIÍ“, který Vám pomůže tyto patologie rozklíčovat.

A nejjistější cestou je samozřejmě návštěva terapeuta tradiční čínské medicíny… 😊

S úctou k Vašemu zdraví💚