fbpx

LÉTO PODLE TČM

Tři letní měsíce se nazývají „BUJNOST A NÁDHERA“.

Léto podle tradiční čínské medicíny a teorie podle 5prvků odpovídá elementu OHEŇ, z pohledu lidského vývoje plnosti sil. V rámci dne léto představuje Poledne. Je charakterizováno pohybem (směrem) ven. Jin orgán elementu oheň je SRDCE a jang orgán TENKÉ STŘEVO.

PrvekOheň
Roční obdobíLéto
Denní dobaPoledne
SměrJih
PohybVen
BarvaČervená
ChuťHořká
PodnebíHorko
Období rozvojeVrchol
TvarTrojúhelník
Část životaPlnost sil
Číslo9
Yin / YangYang
Hlavní orgánSrdce
Vedlejší orgánTenké střevo
TkáňCévy

Doporučené stravování v období LÉTO

Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátůdivokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin.

Rozhodně ani v létě není vhodná zmrzlina či ledové nápoje – zraňují slezinu, tím oslabují trávení a navíc způsobují zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla.

…V BODECH:

  • Vhodné vše šťavnaté, barevné – barevné (pestré) jídlo, květy do jídla,…
  • Hořká chuť pomáhá směřovat dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň (v nadbytku naopak vysušuje!)
  • Ostrá chuť odemkne póry, horko se dostává ven (s mírou, v nadbytku zahřívá!)
  • Vhodné jsou potraviny svěží a studené povahy
  • Svěží potraviny kyselé chuti osvěží a zvlhčí organismus
  • Vhodné také potraviny neutrální povahy
  • Nejvhodnější techniky úpravy pokrmů: šetrné smažení, blanšírování, krátké vaření

S úctou k vašemu zdraví💚