ŘÍJEN PATŘÍ patří ŽALUDKU
Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.
V ŘÍJNU bychom měli zvláštní pozornost věnovat ŽALUDKU. Žaludek, stejně jako slezina (která vládla v září), patří hybné síle ZEMĚ. Oba tyto orgány bychom měli v tomto období zvláště ochraňovat.
Pro posílení sleziny a žaludku jsou nejvíce vhodná doporučení pro provek ZEMĚ (viz kurz VLASTNOSTI POTRAVIN - lekce PRO MĚ VHODNÉ VLASTNOSTI POTRAVIN) - nebo níže na této stránce💚
“Všech pět orgánů Zang získává Qi od žaludku a proto je žaludek kořenem pěti Zangů”
Slezina a žaludek mají však opačné preference: Yangový žaludek má rád vlhko a nesnáší sucho, Yinová slezina nesnáší vlhko a má ráda sucho. - Zejména proto je důležité mít jídelníček správně vyvážený.
Video věnované žaludku najdete ve facebookové skupině pod hashtagem #žaludek (dostupné od 3.10.), odkaz na toto video najdete také v kurzu SESTAVENÍ JÍDLNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM na konci lekce.
POTRAVINY V ŘÍJNU
- Zařaďte vhodné potraviny pro posílení ŽALUDKU A SLEZINY:
- Povaha potravin: Neutrální, teplá, osvěžující (diplňuje yin)
- Chuť potravin: Sladká (vyživuje střed),
- Technika vaření: neutrální a zahřívací (tj. blanšírování, vaření v páře, dlouhé a pomalé vaření, pomalé a jemné smažení, wok, pečení a zapékání)
- Slezina a žaludek mají rádi pravidelnost
- Lehko stravitelná strava
- Ideálně 2 teplá jídla denně
- Teplá snídaně = skvělý základ dne
- NE: VYSUŠUJÍCÍ POTRAVINY (suchary, krekry, pečivo), PŘEJÍDÁNÍ, NEPRAVIDELNOST, SLOŽITÉ KOMBINACE JÍDEL SMAŽENÉ, FRITOVANÉ, TĚŽKÉ, TUČNÉ, PŘÍLIŠ OSTRÉ, SYROVÉ/RAW SLADIDLA A KONCENTROVANÉ CUKRY OMEZIT POTRAVINY S CHLADNOU POVAHOU (VČ. MLÉČNÝCH VÝROBKŮ!), STUDENÁ JÍDLA (PŘÍMO VYTAŽENÉ Z LEDNICE, NÁPOJE S LEDEM,...)
- ZÁŘÍ nám v nabídce sezónních potravin přináší nejen novinky, ale také spoustu potravin z konce léta, které jsou stále vhodné:PETRŽEL, PASTINÁK, BRAMBORY, PATIZON, MANGOLD, KVĚTÁK, KAPUSTA, KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ, KEDLUBNA, DÝNĚ HOKKAIDO, DÝNĚ ŠPAGETOVÁ, FAZOLKY ZELENÉ, ŘEPA ČERVENÁ, SALÁT LEDOVÝ, TUŘÍN, CELER, BROKOLICE, ČEKANKA HLÁVKOVÁ A ZELÍ, HRUŠKA PODZIMNÍ, BLUMY, BROSKVE, BRUSINKY, JABLKO PODZIMNÍ, OSTRUŽINY, ŠVESTKY A HROZNOVÉ VÍNO.