fbpx

Únor patří ledvinám

Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.

 V únoru bychom měli zvláštní pozornost věnovat ledvinám. Ledviny, stejně jako močový měchýř (který vládl lednu), patří hybné síle VODA. A jelikož je močový měchýř partnerským orgánem právě ledvin, musíme v únoru ochraňovat oba tyto orgány.

Vždy platí rovnice: oslabené ledviny = větší náchylnost k patologiím močového měchýře - Jelikož hlavním  patologickým obrazem močového měchýře je "VLHKÉ HORKO V MOČOVÉM MĚCHÝŘI" (ze západního pohledu zánět močového měchýře), z této rovnice je patrné, že k tomuto onemocnění jsme náchylnější při nedostatku ledvin (zejména yangu ledvin - #YINXU, #YANGXU). - video na všechna tato témata najdete ve facebookové skupině pod příslušným #hastagem, sepsaná doporučení pro doplnění ledvin najdete v sekci SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU - lekce STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM.

POTRAVINY V ÚNORU

  • Zařaďte vhodné potraviny pro posílení ledvin (a močového měchýře)
    • fazole (zejm. adzuki), hrách, pohanka, mořské řasy, ryby, brusinky, kustovnice (ostružiny, borůvky), ořechy a jedné kaštany, ČERNÝ SEZAM! vepřové a hovězí ledviny, tofu, shizandra, šípek, kopr, badyán... 
      • Více viz video ve fb skupině #ledviny (případně v sekci SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU - lekce STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM)
      • Více o funkci, patologiích a dietetických doporučeních pro močový měchýř:  #močovýměchýř (Dostupné od "vzdělávacího čtvrtka" 8.2.2024
    • NE: Mléčné výrobky, sladkosti, lepivá rýže, cirusy a jiné subtropické ovoce,...
    • Ovoce/zelenina, která uskladněná vydrží až do února (bez potřeby nakládání/ sušení/...), tzn. "sezónní" v únoru: (HRUŠKY, JABLKA,) PASTINÁK, RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA, PETRŽEL, (ŘEDKEV), ČERVENÁ ŘEPA, (HLÁVKOVÉ ZELÍ, ČÍNSKÉ ZELÍ), CELER, CIBULE, ČESNEK, (DÝNĚ), KAPUSTA, KEDLUBNA, KŘEN, MRKEV, ZÁZVOR, VODNICE, TOPINAMBUR, BRAMBORY, BATÁTY, TUŘÍN
    • Vhodná také  kvašená zelenina, sušené ovoce, křížaly
    • BYLINKY A KOŘENÍ: zahřívající koření, badyán, šípak, kopr,...
    • Maso, vnitřnosti (zejména ledviny), ryby, vejce,.... VÝVARY!!!

Ke stažení: