fbpx

ZÁŘÍ patří SLEZINĚ

Tradiční čínská medicína každému měsíci v roce přiřazuje orgán, systém či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější. Tomuto orgánu (příp. tkáni/ systému) bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zejména, pokud je oslabený.

 V ZÁŘÍ bychom měli zvláštní pozornost věnovat SLEZINĚ. Slezina, stejně jako žaludek (který bude vládnout v říjnu), patří hybné síle ZEMĚ. A jelikož je žaludek párovým orgánem právě sleziny, musíme v září ochraňovat oba tyto orgány.

Pro sleziny a žaludku jsou nejvíce vhodná doporučení pro provek ZEMĚ (viz kurz VLASTNOSTI POTRAVIN - lekce PRO MĚ VHODNÉ VLASTNOSTI POTRAVIN) - nebo níže na této stránce💚

Vždy platí rovnice: oslabená slezina = větší náchylnost k patologiím žaludku.

Jelikož má slezina na starosti trávení potravy a tedy výživu celého organismu, její oslabení vede k oslabení všech orgánů - úzdrava organismu tedy vždy začíná právě u sleziny!

Video věnované slezině (jedná se o nejpopulárnější video celého self-made clubu) najdete ve facebookové skupině pod hashtagem #slezina, odkaz na toto video najdete také v kurzu SESTAVENÍ JÍDLNÍČKU v lekci STRAVOVÁNÍ PODLE OBRAZU NEMOCI DLE TČM na konci lekce.

Ke stažení:

Letáček na ledničku

POTRAVINY V ZÁŘÍ

  • Zařaďte vhodné potraviny pro posílení SLEZINY
    • Povaha potravin: Neutrální, teplá
    • Chuť potravin: Sladká (vyživuje střed)
    • Technika vaření: neutrální a zahřívací (tj. blanšírování, vaření v páře, dlouhé a pomalé vaření, pomalé a jemné smažení, wok, pečení a zapékání)
    • Důležitá je pravidelnost! – snídaně, oběd i večeři ve stejný čas
    • Lehko stravitelná strava
    • Minimálně 2 teplá jídla denně
    • Teplá snídaně = základ!
    • Polévky, pomalý hrnec, congee, kičarí, vývary, dušené maso, jáhlová kaše
    • NE: PŘEJÍDÁNÍ, NEPRAVIDELNOST, SLOŽITÉ KOMBINACE JÍDEL SMAŽENÉ, FRITOVANÉ, TĚŽKÉ, TUČNÉ, PŘÍLIŠ OSTRÉ,
      SYROVÉ/RAW SLADIDLA A KONCENTROVANÉ CUKRY OMEZIT POTRAVINY S CHLADNOU POVAHOU (VČ. MLÉČNÝCH
      VÝROBKŮ!), STUDENÁ JÍDLA (PŘÍMO VYTAŽENÉ Z LEDNICE, NÁPOJE S LEDEM,...)
    • ZÁŘÍ nám v nabídce sezónních potravin přináší nejen novinky, ale také spoustu potravin z konce léta, které jsou stále vhodné: BÍLÁ ŘEDKEV, BÍLÉ ZELÍ, BRAMBORY, BROKOLICE, BROSKVE, BRUSINKY, CELER, CIBULE, CUKETA, ČERVENÁ ŘEPA, DÝNĚ, FAZOLKY, FEFERONKY, HLÁVKOVÝ SALÁT, HOUBY, HRUŠKY, JABLKA, KAPUSTA, KEDLUBNA, KUKUŘICE, KVĚTÁK, LILEK, LÍSKOVÉ OŘÍŠKY, MANGOLD, MRKEV, NEKTARINKY, PAPRIKY, PASTIŇÁK, PATIZÓN, PAŽITKA, PEKINGSKÉ ZELÍ, PETRŽEL, POLNÍČEK, PÓREK, RAJČATA, RANÉ ZELÍ, RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA, ŘAPÍKATÝ CELER, ŘEDKVIČKY, ŘEŘICHA, ŠPENÁT, ŠVESTKY