fbpx

DIETETIKA DLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Aneb v čem se liší „východní“ a „západní“ přístup ke stravování?

Tradiční čínská medicína

Úvodem a tak nějak pro představení dietetiky dle TČM by bylo asi na místě nejprve napsat pár slov právě o Tradiční čínské medicíně.

Podle mě není dobré srovnávat, zda je „východní“ medicína lepší či horší než ta „západní“. Není na místě označovat terapeuty Tradiční čínské medicíny za šarlatány. Stejně tak by neměl nikdo, kdo je nakloněn spíše „východní“ medicíně, nazývat naše  lékaře řezníky…

Pokud si ale budeme hledat v těchto označeních podtext, vyplyne nám hodnocení,  které není podle mého názoru až  tak od věci – západní medicína je rozhodně bezkonkurenční v akutních stavech (od akutního zánětu slepého střeva až po amputaci končetiny po bouračce).

V čen však má podle mého Tradiční čínská medicína navrch je prevence.

Vždyť lékař na císařském dvoře ve Staré Číně byl placen pouze tehdy, byla-li císařská rodina zdravá. A pokud nesměl být císař nemocný, prevence musela být na prvním místě. Čínští lékaři tedy zavedli systém, který funguje více jak tři a půl tisíce let, jak každého pacienta hodnotit jako celek a pomocí dvou základních principů (teorie Yinu a Yangu a principu pěti prvků) udržovat celé tělo v harmonii – zdraví organismu není totiž nic jiného než HARMONIE! A všechny patologie vznikají na základě vybočení organismu z této harmonie.

V „západní“ medicíně bohužel nejsou lékaři placeni za stoprocentní zdraví pacientů – převzal zde vládu farmaceutický průmysl a lepší je pacienty udržovat „nemocné, ale zaléčené“. Ve fungování schopném stavu je udržovat, doporučovat další a další léky a dělat z nich doživotní uživatele.

Je to pravděpodobně jeden z důvodů, proč se nedaří nastolit plnohodnotnou spolupráci mezi „západními“ lékaři a terapeuty čínské medicíny u nás (jak je to třeba v současné době v Číně). Terapeuti čínské medicíny se snaží odstranit dlouhodobě chronická onemocnění, což se v současném západním světě farmaceutickým firmám nehodí.

Ale opakuji, že nechci srovnávat tyto dva zcela samostatně se vyvíjející lékařské přístupy ani vyvyšovat TČM – tvrdit, že na pneumothorax by mohla zafungovat akupunktura by bylo hodně povýšené.

Když se tedy ale vrátíme na císařský dvůr Staré Číny a zamyslíme se, čím bychom se měli inspirovat – tedy: Jak asi pracoval lékař na prevenci nemoci? Základním kamenem prevence je samozřejmě strava. Strava je to, čím můžeme (mimo jiné) udržovat naše tělo v harmonii. 

Dietetika podle Tradiční Čínské Medicíny

Jak je možné, že rozvoj mnohoslibného zdravotnictví s vyspělou technikou nemohl zastavit zhoršování zdravotního stavu obyvatelstva? A co více – Jak je možné, že i když trend zdravého stravování je čím dál více v našich podvědomích jako něco nezbytného, množství lidí trpících civilizačními chorobami naopak narůstá? Proč stále více  lidí „západního“ světa trpí metabolickým syndromem, obezitou, cukrovkou, nadměrnou únavou, vysokým tlakem,  migrénami…?

Často řešíme, kolik máme přijmout denně kalorií a jaké množství bílkovin – ale jen málo z nás sleduje i jiné vlastnosti potravin.

Právě ve Staré Číně sledovali, jak se v našem těle jednotlivé potraviny chovají – jaká je jejich „termodynamika“. Zda jsou potraviny spíše „jangové“ (tj. doplňují Yang) či „Jinové“ (doplňují Jin).  Doplnění Yinu a Yangu není však samozřejmě jediná vlastnost, která se dá u potravin využít.

Každý z nás je typologicky odlišný. Typologie člověka dle TČM vychází z teorie 5ti prvků. Každému z nás budou tedy vyhovovat jiné potraviny…

Dále (a především) dietetika dle TČM respektuje roční období, tzn. využívá sezónní plodiny.

Víte, že pomeranče a kiwi, které běžně jíme v zimě kvůli svému zdraví, vaši imunitu ve skutečnosti oslabují? 

Řekli byste, že banány mohou způsobit únavu, nesoustředěnost a zahlenění průdušek, zejména u malých dětí? 

Řekli byste, že jogurt a odtučněný tvaroh nám sotva mohou pomoci zhubnout?

Můžeme si uvést příklad dvou mužů: 

První muž je vysoký, hubený. Je spíše zimomřivý.

Druhý muž je o něco menší, za to silnější. V obličeji bývá zarudlý, trpí hypertenzí. I v zimním období nemá problém chodit venku v krátkých kalhotách.

Pokud bychom spočítali těmto dvěma mužům doporučený denní příjem jednotlivých živin je docela možné, že by čísla vycházela stejně. Ale pokud by dostali oba dva totožný stravovací plán, je možné, že by jeden, druhý nebo oba dva nedosahovali svých cílů, naopak by se  jim jejich zdraví mohlo zhoršit…

Proč je tomu tak?

Protože některé potraviny mají přirozenou schopnost náš organismus zahřívat. A co se bude dít, pokud druhý muž, který je očividně už tak uvnitř přehřátý a potřebuje organismus spíše zchladit, dostane ve svém stravovacím plánu tyto zahřívací potraviny? 

Určitě to jemu zdraví prospívat nebude…

Proto je tedy velmi důležité nekoukat na jednotlivé potraviny pouze z hlediska jejich číselných hodnot, ale také na jejich ostatní vlastnosti. Stejně tak, jako na náš organismus – i člověk je komplexní a unikátní všemi svými vlastnostmi a fyziologickými potřebami, není možné tedy sledovat pouze číselné hodnoty a tabulková doporučení energetických příjmů.

Pokud náš organismus dostaneme pomocí potravin do výše zmiňované harmonie, tělo se nám odmění. Vždyť dietetika je základním pilířem systému Yangshengfa – péče o zdraví a dlouhověkosti staré Číny.

Využijme tedy potenciál potravin! Vždyť jíst musíme a správná strava léčí!:)