fbpx

Diagnostika metabolismu

Jistě jste zaznamenali čím dál populárnější diagnostiku metabolismu. Slogan firem, který tuto diagnostiku k práci se svými klienty využívají zní: „Někdo tloustne i ze vzduchu, jiní mohou jíst cokoli…“ Na základě velmi drahého rozboru krve Vám určí, jak máte nastavený Vás metabolismus a konzumace kterých potravin mu prospívá (tedy alespoň by to tak mělo být) … Proběhlo dokonce mnoho studií založených na zkoumání vztahu pH krve a vhodných potravin. Není to ovšem první populární dieta „u nás na západě“. V dřívější době se objevilo také například stravování podle krevních skupin a pod. Méně (resp. vůbec) diagnosticky zaměřené diety jako Paleo dieta, low carb dieta, raw stravování a podobně potom rozdělují ty, co tyto diety vyzkoušeli, na dva tábory – ty, kdo je milují a ty kdo je pro absolutní neúspěch nenávidí. Není na tom nic divného – diagnostiku zcela opomíjejí. Proto někomu „sedí“, jinému nikoli.

Z výše uvedeného zcela jasně vyznívá, že my jsme jednoznačně zastánci diagnostiky. A co víc – jsme zastánci diagnostiky, která nevznikla nedávno, ale před 3000 tisíci lety a funguje! Jelikož soudobá diagnostika metabolismu není nic jiného, než na co přišli již dávno ve Staré Číně – každý jsme jiní a každému z nás vyhovuje jiná skladba jídelníčku. A Číně tyto rozdíly klasifikovali podle typologie 5 prvků. A právě kombinací diagnostiky 5ti prvků a určení obrazu nemoci (tedy přidané hodnoty této diagnostiky, která slouží k pojmenování patologií organismu) vznikají dietetická doporučení dle TČM.

Když budeme předpokládat, že v organismu nenacházíme žádné patologie, stejně existují různé typy lidí a pro ně různá dietetická doporučení podle 5ti prvků. Jelikož v každém z nás vždy jeden (někdy dva, výjimečně více) prvek převažuje.

Pokud v nás převažuje ohnivý prvek, budeme prospívat spíše na raw stravě, čerstvých šťávách, velkém množství ovce a zeleniny a naopak grilovaná jídla, smažená jídla a přemíra koření nám bude škodit.

V případě převahy vody nám bude vyhovovat přesný opak – salát ze syrové zeleniny nebude to „pravé ořechové“, naopak ne nemusíme bát smažených a kořeněných jídel.

V případě převahy prvku země bychom se měli držet ve „zlatém středu“ – orgán náležící zemi je slezina, která „nemá ráda“ jakékoli extrémy. A tak dále…

Nejkrásnější na tom je, že k určení typologie podle pěti prvků nemusíte ani na rozbor krve ani na odebrání žaludečních šťáv, ani zkoušet různé diety procesem „pokus-omyl“. K určení převažujícího prvku v nás nám stačí vyplnit dotazník a umět se trochu pozorovat – a dietetická doporučení na míru jsou na světě…:)

Co dodat na závěr? Objednejte se na diagnostiku dle TČM u nás🙂