fbpx

Zima podle TČM

Zima je ročním obdobím, který náleží prvku VODA.

K prvku voda dále náleží z hlavních orgánů ledviny, vedlejší orgán je potom močový měchýř. Jako denní doba se přiřazuje půlnoc, směr sever, pohyb dovnitř, barva černá, chuť slaná (dieteticky zejména mořské plody a ryby), podnebí chlad. Dále v tomto prvku najdeme etapu života – a to počáteční a konečnou – moudrost a vnitřní bohatství. Číslo je jedna, tvar kapka, tkáň kosti. Jedná se o Yinový prvek – yang je tomto období zanořen dovnitř.

Pokud chceme žít v souladu s přírodou a řídit se pravidly pěti prvků, v tomto období bychom měli chodit spát brzy, vstávat až s východem slunce. Měli bychom se udržovat v teple, vyhnout se však extrémům, jako je například sauna. V zimě se doporučuje přijímat nejvíce minerálů k budování kostí.

Nejnáchylnějším orgánem je právě močový měchýř a ledviny, měli bychom tedy dbát na to, abychom je udrželi v teple. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. Zejména vhodná je konzumace spíše zahřívajících jídel (přidáme zázvor, hřebíček, cibuli, pórek, anýz, skořici,… ), nikoli čerstvého a tropického ovoce, které extrémně ochlazuje.

K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby. Vhodné jsou také křížaly.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: pečení

Příklad potravin typických pro element voda:

  • Obiloviny: divoká rýže, kroupy
  • Luštěniny: sója
  • Zelenina a ovoce: lilek, zelí
  • Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely
  • Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody

Přejeme Vám ledviny v teple, pevné zdraví a dobrou chuť.

Zapečený lilek
Pokrmy z pomalého hrnce
Pečené sardinky